MohamedShimer

Kalan ja kotimaisen lihan kulutus ei ole "ilmastoteko"

YLE:n vaalitentissä (25.3.2019) Antti Rinne kertoi kuinka hän keskusteli lapsenlapsensa kanssa ilmastonmuutoksesta ja, kuinka tämä oli kuullut isoisänsä sanovan, että ilmastonmuutoksen takia meidän tulisi syödä entistä enemmän kalaa. Tällainen anekdootti on hyvin emblemaattinen siitä kuinka Antti Rinne suhtautuu ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Merikalastusalukset päästivät ilmakehään vuonna 2016 noin 207 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Kalastusteollisuus tukeutuu suuresti fossiilisten polttoaineiden käyttöön ja sen rooli kasvihuonekaasupäästöissä on jätetty suurelta osin huomiotta. Ilmastonmuutos ja merien lämpeneminen on aiheuttanut lukemattomia kalastukseen liittyvät konfliktit. Näistä kuuluisin lienee Islannin ja Britannian välinen kalastus kiista.Ilmastonmuutoksen myötä kalalajeja ympäri maailmaa, ovat siirtymässä kohti napoja, kylmempiä vesiä etsimässä. Kalastus toimintaan liittyvä sääntely ei yksinkertaisesti pysy perässä. Kestävän kehityksen tutkija Jessica Spijkers Tukholman Resilience Centerissä kertoo, että “Ihmiset ovat kuolleet merellä, koska kalastusalukset ovat operoineet, siellä missä heidän ei kuulunut olla."

Ilmastonmuutoksen ansioista monet maat ympäri maailmaa pystyvät pian hyödyntämään heidän rajoilla ilmestyviä kalastus vyöhykkeitä, mutta tämä on tosiaan nollasummapeli. Maapallon osissa, joissa valtion hallintoelin on vähäpätöinen ja kalastus on välttämätön proteiinin lähde, tulemme näkemään yleisen tyytymättömyyden tila mikä todennäköisesti eskaloituu kohti väkivaltaa tai todellisiin sotiin, uhaten kansallista itsemääräämisoikeutta.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan ei ole yksinkertaisia ratkaisuja, mutta valitettavasti Antti Rinne tarjoaa sellaisia jatkuvasti, tämä selittyy osittain sillä, että oikeistopuolueet käyttää mm. ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät taloudelliset kustannukset tai kulutukseen liittyvien tottumusten muutoksia keppihevosena nakertaa uskottavuutta. Tästä huolimatta toivoisin, että Antti Rinne ja SPD:n johto ryhtyisi ottamaan ilmastonmuutoksen torjunta vakavasti ja hyväksyy, että turvautuminen yksinkertaisiin ratkaisuihin ei riitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Suomalaisen järvikalan kulutus saattaa kuitenkin olla "ilmastoteko". http://aarokustaanheimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän MohamedShimer kuva
Mohamed Shimer

Ei ole! Kuinka paljon saat vuodessa kalastettua ennen, kuin törmäät liikakalastukseen?
Kalan kulutus Suomessa vuonna 2013 oli luokkaa 14Kg/hnklö/vuosi en tiedä miten tätä kulutus tasoa olisi mahdollista ylläpitää, jos kuluttaa ainoastaan Suomalaista järvikalaa!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No mitä sie tarjoat sopivan monimutkaiseksi ratkaisuksi?

Olet toki oikeassa siinä että Rinne hassuttelee yksinkertaisilla ratkaisuillaan (jotka muuttuvat kellonajan mukaan).

Käyttäjän MohamedShimer kuva
Mohamed Shimer Vastaus kommenttiin #5

Yleisesti ottaen haluaisin poistaa kaikki yritystuet josta aiheutuvat ulkoisvaikutukset eivät ole perusteltuja. Maataloustuet ovat hyvä esimerkki tälläisestä tuesta! Ei ole perusteltua, että meillä on Suomessa valtion rahoilla tuettu sektori, joka aiheuttaa meille vakavia ympäristöhaittoja. Yritystoiminnan tarkoitus on tuottaa ensisijaisesti voittoja yrittäjälle, täten en ymmärrä miksi meillä on suomessa maataloussektori ylipäätään,kun kyseisen sektorin toimijoilla ei ole kykyä kantaa kortensa kekoon?

Mielestäni Antti on ollut varsin johdonmukainen ja esittänyt SDP:n tavoitteet hyvin selkeästi! Ainoa asia, jossa hän on mielestäni epäonnistunut taitaa olla ilmastonmuutoksen torjunnan suhteen!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #6

Yritystuista osin samaa mieltä. Osin eri koska kriisitilanteissa Suomella tulee olla jotain omavaraisuutta (etenkin ruuan suhteen). Ja jos Suomessa ei ole maataloutta (en sano että se nyt on hoidettu hyvin), niin pahimmillaan porukkaa kuolee nälkään kuin kärpäsiä. Ei kiva sekään.
Lähes ainoat jotka ovat eri mieltä ovat ne totaalisen naiivit, jotka eivät usko että tuntuvia kriisejä voisi Suomeen astikin tulla. Tosin useimmat Suomessa eivät ole kokeneet nälkää koskaan, joten useimmat eivät voi edes kuvitella moista.

Antti taas pelasti Urpilaisen aikaan demarit (olivat jo osin uppoamassa kuten Kepu nyt), mutta on etenkin viime kuukausina ollut enemmän sekaisin kuin mummon wanha seinäkello.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #6

Miten luulisit maatalouden kannattavuuden olevan ilman tukimuotoja Suomen kustannustasossa ja olosuhteissa, jos se on jo nyt henkitoreissaan niin maidon-, lihan- kananmunien- kuin myös kasvis-ja vihannestuotannon suhteen?

Suomella ei myöskään ole varmasti mitään varoja hankkia kaikkia elintarvikkeita ulkomailta, joten mitä Suomessa tällöin syötäisiin ?

Entäpä ne elintarviketuotantoketjun 350.000 ihmistä, mikä olisi näiden kohtalo ?

Demarit eivät ajattele edelleenkään omaa nenäänsä pidemmälle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Tuossa linkkaamassasi kirjoituksessa sivuttiin ns. roskakalaa, ja siinä todellakin on melkoisesti käyttämätöntä potentiaalia.

Muikkua, kuhaa, haukea, ahventa ja siikaa kyllä menee kauppaan, mutta ei särkikaloja tai pienempiä ahvenia eli niitä roskakaloja. Särkikalat kuten särki, lahna ja säynävä ovat mainion makuisia, mutta ruotoisia. Siksi ne eivät mene kaupaksi vaan ne pitäisi teollisesti jalostaa vaikkapa kalapihveiksi. Näin jossain määrin kyllä tehdäänkin, mutta määrät ovat ainakin toistaiseksi pieniä. Särki sukulaisineen on kuitenkin sekä rehevöityneiden järvien yleisin kala, että järvien rehevöittäjä. Särkien biomassaa yritetään vähentää hoitokalastuksilla, mutta saalista ei käytetä ravinnoksi. Noin näppituntumalla voi jokseenkin varmasti sanoa, että jos särkikaloja kalastettaisiin ja käytettäisiin ravinnoksi tehokkassti, järvikälan kulutus vähintäänkin kaksinkertaisuisi.

Niinpä särjen käytön lisääminen on paitsi ilmasto- myös vesistöteko.

Ps. Huomasin vasta nyt, että Kalle Pohjola oli kirjoittanut samasta asiasta. Kannatan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomen co2 päästöt olivat 55 miljoonaa tonnia joten luku joka tuossa on koskee ilmeisesti jotain muuta maata.

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta...

Ainakin tämän mukaan kala pesee monet kasvikset. Lihaakaan ei voi pistää yhtäläisyys merkkeihin. Todellisuudessa veganismiahan tässä ajetaan ilmastonmuutoksen nimissä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Suosittelen itsensä ruoskimista lääkkeeksi. Se on ollut varmaan vuosituhansia perinteinen keino maailmantuskaan. Kyllä se siitä sitten tai ette ole ruoskineet tarpeeksi. Järvikaloja voi myös ruoskia vaikutuksen parantamiseksi

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Reilu meininki. Kärsi kärsi ja korkeamman palkan taivaassa saat... Taivaan palkan sijaan voi olla ihmisillä muita motivaattoreita. Kyllä ihmisaivot keksivät.

Käyttäjän MohamedShimer kuva
Mohamed Shimer

Miten perussuomalaisten vaalimainos liittyy tähän keskusteluun?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ainoa todellinen ilmastoteko, joka olisi luonnon ja ilmaston kannalta hyväksi, on maapallon väestömäärän pienentäminen kaikkialla.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Niin, se on kovin jännää tuo syntyvyys.

Jos suomalainen ei tuota lapsia .. aiheuttaa hän kestävyysvajetta valtiolle ja huoltosuhde kärsii.... soo soo, olet valtion tappioksi ellet ole about miljonääri, ja vielä sellainen että aidosti maksaakin käypät verotulot. Lapseton keskiluokkainenkin saa painaa duunia kunnolla mikäli haluaa lapsettomuuden kustannukset selättää.

Liian alhaisen syntyvyyden takia pitää siis vaikka puoliväkisin tuoda maahanmuuttoa Suomeen (joka tilastojen mukaan ei auta ellei maahanmuutto ole hyöty/haitta -arvioinnin kautta positiivista.. usein ei ole).
Kaiken lisäksi maahanmuutto Suomeen aiheuttaa pahasti ilmastonmuutosta... eli Suomeen ei pitäisi tulla ketään.. parempi että entisetkin lähtisivät pois tai ainakin kuolisivat. Melko rankkaa.

Kaikki riippuu vähän mistä näkövinkkelistä asioita tarkastelee.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Niin, suosittelisin avaajalle tutustumista suomalaisen villikalan pyyntiin ja myöskin käyttöön.
Suomalainen särkikala on ainutlaatuisen suuri potentiaali, niin yksityistaloudessa kuin myöskin kalateollisuudessa.
Särkikala on pelastanut aikoinaan Suomen kansan nälkäkuolemalta, pitäisikö ehkä palat sinne juurille?

Toimituksen poiminnat